Kuchnia to serce domu, ale również przestrzeń, która łatwo może stać się chaotyczna, jeśli nie zostanie odpowiednio zorganizowana. Każda półka i szafka powinny mieć swoje przeznaczenie, a przedmioty używane codziennie – łatwy dostęp. Przygotowałam dla Ciebie 5 porad, które pozwolą Ci na efektywną organizację kuchni, a także poprawią jej funkcjonalność, w której porządek zostaje na dłużej.

 

Jeśli marzysz o kuchni, która jest piękna i wspiera utrzymanie porządku zapraszam do lektury.

 

1. Zorganizowana przestrzeń w szafkach – użyj organizerów i pojemników.

Porządek w kuchni zaczyna się od dobrze zorganizowanych szafek. Prace rozpocznij od podzielenia przedmiotów na kategorie – kubki, akcesoria kawowe, produkty sypkie, przyprawy itp. Firmowe opakowania nie wyglądają estetycznie, inwestuj w różnorodne pojemniki, kosze i organizery, które pomogą utrzymać porządek w każdej szafce. Dzięki nim możesz podzielić przestrzeń na strefy i zorganizować przechowywanie na przykład przekąsek, herbat czy przyborów kuchennych. Przezroczyste pojemniki i etykiety umożliwiają łatwe rozpoznanie zawartości, a ponadto pomagają w utrzymaniu porządku na dłużej.

 

2. Wykorzystaj przestrzeń pionową – zainteresuj się regałami i haczykami.

Jeśli masz ograniczoną przestrzeń na blatach, warto pomyśleć o wykorzystaniu przestrzeni pionowej. Zainstalowanie wiszących półek na ścianach, bądź haczyków w wewnętrznej stronie szafek powiększy Twoją przestrzeń.

Możesz zastosować gotowe organizery podwieszane do półek lub do montażu na drzwiczkach szafek (po wewnętrznej stronie). Takie organizery przykładowo na przyprawy znajdziesz na popularnych serwisach sprzedażowych. Haczyki idealnie sprawdzą się do zawieszenia drobnych akcesoriów, takich jak ściereczki, rękawice kuchenne, czy durszlaki.

 

3. Podziel przestrzeń na strefy robocze

W kuchni bardzo ważne jest, by przestrzeń była odpowiednio podzielona na strefy robocze. Na pewno słyszałaś o strefach gotowania, przyrządzania posiłków. Dostosuj swoje akcesoria i inne przybory kuchenne do każdej ze stref. Czajnik elektryczny znajduje się na blacie? Zorganizuj herbaty i kawy blisko niego, w półce lub szufladzie. Zadbaj by przy strefie przygotowywania posiłków znajdowały się niezbędne, często używane akcesoria takie jak: deski do krojenia, praska do czosnku i inne.

 

4. Zoptymalizuj przestrzeń w szufladach – korzystaj z wkładów i organizerów

Szafki to nie jedyne miejsce, które warto dobrze zorganizować. Szuflady kuchenne mogą stać się prawdziwymi pomocnikami, jeśli tylko zostaną odpowiednio zagospodarowane. Wykorzystaj wkłady do szuflad, aby stały się funkcjonalną wizytówka Twojej kuchni. Na rynku jest mnóstwo opcji dostępny do organizacji sztućców, przypraw, pojemników. W zależności od Twoich preferencji mogą być one wykonane z plastiku, bambusa, drewna lub innego tworzywa. Drewniane akcenty będą optycznie ocieplać wnętrza twoich szuflad, te z tworzywa są bezproblemowe w czyszczeniu.

 

5. Wykorzystaj systemy przechowywania pod blatem i w szafkach narożnych

Przestrzeń pod blatem i w narożnych szafkach często bywa niedoceniana. Warto jednak zainwestować w systemy przechowywania, które pomogą w pełni wykorzystać każdy centymetr przestrzeni. W szafkach narożnych sprawdzą się systemy obrotowe lub wysuwane półki, nerki. Jeśli twoja kuchnia przypomina literę L możesz zrobić półkę z drugiej strony i maksymalnie wykorzystać jej potencjał.

 

Dobra organizacja przestrzeni kuchennej to klucz do utrzymania porządku i wygodnego użytkowania kuchni. Wprowadzając do swojej kuchni te drobne zmiany stworzysz przestrzeń, w której gotowanie będzie czystą przyjemnością!